КРАЯТ НА ПРЕХОДА

Оценете
(2 гласа)
Написана от  Публикувана в: Общество

Събитията в България през последните дни нямат аналог от близкото минало. Колкото и да си приличат с тези след 10-ти ноември 1989 година и другите през 1996 година. Сегашните събития носят в себе си манталитета на европейския гражданин и повече приличат на събитията в Гърция и Испания. Те пораждат основателно чувство за оптимизъм относно бъдещето развитие на страната ни като място за достоен живот и социална справедливост. За окончателния край на този толкова дълъг преход към модерно гражданско общество .

За пръв път икономическия интерес на обикновените хора се изправи спонтанно и мощно срещу наглия интерес на изгубилата нравствени и политически ориентири новосъздадена българска едра класа, възпроизвеждаща икономическия си просперитет с безцеремонен монополен диктат и евтин слугинаж на безскрупулни политици.

За пръв път обикновените хора поставиха стремежа си за достоен живот на пиедестала на основните човешки права. Това вече е нещо друго. Това е края на периода на вечното очакване на месията, който ще ни нахрани с обещания в бъдеще време и ще се опита да подмени личния малък път, изпълнен с удовлетворение от живота, с големи магистрали, до които в много от случаите малкия, личен път не достига или не се нуждае. Това е началото на нещо ново, което трябва да се извърви по същия начин, със същата непримиримост, за да се излезе от мизерията на ниските доходи и влезе в света на нормалните европейски стандарти на живот.

Тази непримиримост и този стремеж към европейски стандарти и качество на живот трябва да е основната движеща сила на политическата претенция в предстоящите избори и водещ политически критерий за оценка на политическата и държавническа компетентност на новите управляващи. Българските граждани трябва да знаят какъв живот искат за себе си и да го поискат като реалност, коята започва да се появява с едни или други показатели веднага след изборите. Политиците трябва да знаят как да постигнат тази реалност, ако искат да останат в политиката. Четири години са достатъчно време за компетентните и способните.

Прочетена 2140 пъти Последно променена в Вторник, 26 Февруари 2013 08:53

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.
Copyright © 2019 Граждански форум. Всички права запазени.
Created by Optimall Solutions