АНАЛИЗАТОРИ

Оценете
(0 гласа)
Написана от  Публикувана в: България

Велико нещо е камерата. Дори и когато снимаш сам себе си.

Слушам една професорка по психология, която анализира и коментира сделката за самолетите. Така трябвало да стане, защото ние сме направили своя избор и сме в НАТО. Ние трябва да купим този тип самолет, защото е произведен в страна, наш съюзник. Това е водещото/тя каза приоритет/. От там нататък – колко ще платим, какви ще са параметрите, полезността на това, което купуваме – няма значение.

Има значение, г-жа професор! Защото двете нямат пряка връзка. Едното е демонстрация на съюзническа ориентация, на лоялно патрньорство, а другото е договаряне по чувствителните параметри на всяка сделка, цена, параметри на качество и оборудване, условия на доставка и плащане, валута на плащане и още много други неща, малко отдалечени от психологията. И в двата случая става дума за интереси, но с различно значение. Не ги бъркайте.Важното е, че и в двата случая трябва да има равнопоставеност и зачитане на националните интереси.

 

Друг бизнесмен, от браншова организация, още по-смело анализира и твърди, че държавата не трябва да се меси при определяне на минималната работна заплата. Това било функция на пазара.

Уважаеми, господине! Държавата от самото си възникване се меси в стопанския живот. Определя данъците, таксите, митата, валутата, акцизите, условията на труд, продължителността на работния ден и седмица, възрастта, равното заплащане между половете и т. н.

Просто погледнете учебниците и трудовото законодателство.

Определянето на продължителността на работния ден, например, не е нещо по различно от определяне на минималната работна заплата. Определянето на минимална работна заплата, от друга страна, е пряко свързано със живота и здравето на трудещите се и техните деца. Всяка заплата под 1000 лева в България означава лош живот за работещите. Означава лоша храна, от където идва опасността от много тежки и трудно лечими заболявания. Недостатъчна грижа за здравето: икономии от лекарства, от лечение, в това число на зъбите. Лишаване от свободно време. Мизерия, която превъща живота в тегоба и озлобление.

Въпросът е: защо тези, наглед образовани анализатори, говорят тези неща.

Моя отговор е: от човешка суета. Да ги дават по телевизията, за да изглеждат значими.

Не допускам друга мотивация, би било отвратително.

Прочетена 721 пъти Последно променена в Петък, 26 Юли 2019 09:25
Още в тази категория: « ЗА ПАРТИЙНИТЕ СУБСИДИИ

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.
Copyright © 2021 Граждански форум. Всички права запазени.
Created by Optimall Solutions