ЗА ПАРТИЙНИТЕ СУБСИДИИ

Оценете
(0 гласа)
Написана от  Публикувана в: България

Оказа се, че въпроса за партийните субсидии е трудно решим.

Защо ли?

Ако държавните субсидии или помощи за партиите се възприемат като загриженост за нормалното функциониране на многопартийна политическа система, проблем не би трябвало да има.

Нека приемем 11 лв. помощ на държавата за един глас, подаден за дадена партия, за нещо дадено и в момента работещо. Нека разделим 11 лева на четири години и ще получи 2, 75 лв. на година. Всяка година партиите получават по 2,75 лв. за получен глас. Сметната палата или друг орган контролира изразходването на субсидията по предназначение. В края на година неизразходваните средства се връщат обратно на държавата.

Може да се оставя преходен остатък за определен период от време, за да не се спира дейността на партиите в началото на годината и/или други варианти. Това може да се оптимизира. Основното обаче е: партиите получават толкова пари, колкото са им необходими за пряка оперативна работа през годината за всяка година. Не за правене на капитал. Получават тези пари до функционирането на съответното по ред народно събрание. Не за целия мандат.

Къде е проблема?

Проблем са пенсиите под прага на бедността – 350 лв. Проблем са заплатите под 1500 лв. Проблем е хаоса по пътищата. Проблем е паркирането по тревните площи. Проблем е мръсния въздух. Проблем е такса смет, мерен на кв. метър жилищна площ. Проблем е кражбата на ДДС.

Явно, обаче, за нас всичко е проблем. За това сме щастливи?!

Прочетена 619 пъти Последно променена в Петък, 26 Юли 2019 09:26

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.
Copyright © 2021 Граждански форум. Всички права запазени.
Created by Optimall Solutions