С ПРОТЕСТИ НА МОРЕ

Оценете
(0 гласа)
Написана от  Публикувана в: България

Пролетната сесия завърши своята работа и парламентаристите излизат във ваканция. Всяка институция осигурява ваканция за служителите си. Парламентът обаче, като институция, остава.

Затова остават и протестите. Както бях писал на друго място и по друг повод, след февруари тази година, протестите все повече се институционализират. Превръщат се в установена, трайна във времето форма на действие, регулиращо обществения живот. Писах го не случайно. Писах го във връзка с формирането на новото гражданско общество, възпроизвеждащо се като изява на нов тип ценности. Тези, характерни за свободните хора и свободните общества ценности. Февруарските и сегашните протести, независимо от отделните личностни характеристики на протестиращите, носят белега и оптимизма на зараждащото се ново гражданско общество в България, близо 25 години след промените през 1989 година. Затова протестите няма да излязат във ваканция. Те вече са институция.

Тази институция все повече ще оказва реално влияние върху цялостния обществено-политически живот на България. Все по-малко ще се питаме дали одобряваме или не протестите и все повече ще се питаме какво реално като обществена полза носят те в конкретните си прояви на позиция на определена група хора с узрял обществен инстинкт за самосъхранение в целия смислов спектър на значението на тази дума.

Какво дадоха на обществото протестите от февруари насам?

Свалиха ГЕРБ от власт и създадоха условия за създаване на много необходимата дясна политическа структура в България. Не е изключено до една година и самата партия ГЕРБ да се превърне от лидерска в нормална партия с дясна ориентация.

Дадоха да се разбере, че поведението на политическите субекти не е с имунитет спрямо гражданско одобрение.Какво още трябва да дадат протестите на обществото?

Основното си остава – последната битка за демокрация в сферата на икономиката. За България е въпрос на оцеляване успехът на тази битка. Всеки, който пречи на свободната пазарна конкуренция, трябва да бъде разобличаван и елиминиран от стопанския живот на страната. Ако има олигарси или олигархични структури, блокиращи конкуренцията и изсмукващи жизнените сокове на държавата и народа, то те трябва поименно да бъдат посочени и посочвани като обект на специален обществен, държавен и политически контрол и третирани законово като особено опасни за съществуването на държавата. В това отношение един специален преглед и насочен прочит на приватизацията и промените в банковите субекти след 1989 година би ни дал изключително полезна информация.

Другото е свързано с краят на емоционалната оценка на стопанските явления и клишетата, прилагани като модели за макро-икономическо поведение. До сега не става ясен мотива за яростната съпротива срещу прогресивното данъчно облагане и промяната на философията на прилагане закона за ДДС у нас. Вместо да се чудим как да поправим грешката с цената на електрическата енергия, произведена от ВЕИ, спокойно можем да променим плоскостта на пропорционалния данък или направо да го заменим с прогресивен такъв върху печалбата с подходящи скали, коригиращи по приемлив за обществото начин безумието на вече избраната цена на тази енергия. Вместо да се чудим как да задържим хората в запустяващите райони на страната, можем просто да им възстановяваме ДДС, например за всеки 100 лв, похарчени за храна в местния магазин. Вместо да твърдим, че управляващите възнамеряват да откраднат 1 милиард лв. от актуализирания бюджет /сякаш те не могат да откраднат 19 милиарда от сегашния/, по-добре е да посочим оптималния ефект от използуването на тези пари за съживяване на икономиката и неподлежащ на съмнение контрол върху изразходване на тези средства. Няма начин да се излезе от кризата, ако не се подобри инвестиционния оптимизъм, ако не се раздвижи икономиката. Има много прост критерии за да се разбере дали това е факт: устойчиво намаляване на безработицата и устойчиво увеличение на работните заплати. Инфлация вместо дефлация.

Ето това трябва да свърши институцията „протест" през есента.

Другата задача на институцията „протест" е в политическата сфера. Гражданското общество трябва да навлезе там по два начина: максимална активност по време на избори и масовизиране участието на граждани в неправителствени организации с влияние във всички сфери на обществения живот. Протестът да се изправи с цялата си категоричност срещу пасивността и апатията и тогава безкомпромисно да каже „оставка", но не на правителството, а на обществената пасивност и апатията.

Някои от протестиращите заявиха, че протестите се преместват на морето. Вероятно не защото някои българи ходят на море, за да демонстрират пред познати определен стандарт на живот. По-вероятно е, защото част от депутатите, за да демонстрират стандарт на живот ще ходят на море. Там двете страни ще се срещнат и ще се отдадат отново на взаимните си симпатии. Дано да е от полза.

Прочетена 2603 пъти Последно променена в Понеделник, 05 Август 2013 08:29

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.
Copyright © 2021 Граждански форум. Всички права запазени.
Created by Optimall Solutions