ЗА ЛУМПЕНИТЕ И ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО

Оценете
(2 гласа)
Написана от  Публикувана в: България

Продължаващите близо месец протести в София са феномен, който изпраща противоречиви послания и поражда противоречиви оценки.

Протестът възникна като спонтанна реакция на едно назначение. За протестиращите , предложеният за ръководител на Националната агенция за национална сигурност, се оказа неприемлива кандидатура.

Защо?

На мен лично досега не ми е ясно, защо личността на Пеевски предизвика толкова силна и мащабна реакция. Поради тази причина реакцията ми изглежда по-скоро емоционална, отколкото рационална. Необяснимо остава как гражданско възмущение с такава категоричност и скорост откликна на толкова специфично и непознато като функция за широката публика назначение. А би ми се искало да е обратното. Да ми бъде обяснено точно защо този човек не става за този пост в едно специализирано звено на държавата.

Престъпник ли е Пеевски? Ако да, то да се покаже открито всичко, което го компрометира във връзка с това назначение. В средствата за масова информация, в социалните мрежи, изобщо по всички възможни информационни канали и чрез всички възможни източници да се каже защо Пеевски може да бъде избран за депутат и да не се оспорва депутатския му статус, а да се оспорва назначението му като ръководител на ДАНС. Политическо нзаначение, което по нищо не се различава от много други подобни назначения в сродни институции като армията и полицията например.

Ако не искаме да го кажем, да го докажем или поне да намерим някаква що годе убеждаваща обосновка за възмущението срещу назначението на Пеевски, ако не направим това, то тогава да заровим томахавките и да се извиним на Пеевски. Да не се окаже, че този човек е набеден, за да даде повод за постигане на скрити цели отново на онези сили, срещу които е насочен протеста. Не е логично, да сме толкова възмутени, а да не можем открито да кажем причината за нашето възмущение. Страх ли ни е, що ли? Говорим за кукловоди, които като сиви генерали, скрито, зад политическата сцена, управляват държавата, управляват общините, насочват по абсурден начин държавата ни в улеите на безисходицата, но никой не желае или не смее да каже поименно кои са тези хора, кои са тези групировки, кои са кукловодите.

Да вземем пресния случай с ВМЗ Сопот. Как постоянно възникващите пазари за специална продукция изведнъж изчезнаха за този завод? Кой, как и защо доведе завода до това състояние? Кой лобира за неговата приватизация и защо се цели фалита му.

Не ми е ясно и друго.

Първоначалното възмущение срещу назначението на Пеевски много лесно и много бързо прерасна като възмущение срещу правителството. Ние сме го закъсали отвсякъде като икономика, като стандарт на живот, като демография, като регионална мизерия, но говорим единствено и само за политика в нейното проявление като самоцел. Като политика сама за себе си, представяна като „избори до дупка". Натрапва ни се като национално предпочитание това кой ще ни ръководи, а не това как ще ни ръководи и какви резултати ще постигне. Сякаш сме се примирили с мизерията си и сме се отдали на едно мазохистично и самоубийствено виртуално политическо шоу. Говори се само за политически ходове, обединения, формации и така до безкрай. Политиката и политическото се представя само като ревю за модна конфекция, как левите са лоши, а десните – добри или обратно. Как за да станеш добър трябва да се обявиш за десен или за ляв и нищо друго в повече не ти е нужно. Всичко това без каквато и да било конкретна връзка с огромните и жизнено важни задачи пред държавата в сферата на икономиката, демографията, здравеопазването и където още се досетите. Една известна спортна деятелка ентусиазирано заяви, че ни трябват млади, нови и способни хора, които да влязат в политиката и да ни решат проблемите. Интересно за доказване е как един млад човек, нов за дадена практика, ще е едновременно и способен да върши професионално съответната работа, дори и в спорта. Един млад човек, току що завършил спортната академия, нов за футбола като треньорска практика, подходящ ли е за треньор на мъжкия национален отбор по футбол на мястото на сегашния? Той не е нов и не е млад.

В политиката е същото. Особено когато говорим за Народни представители, министри и пр. Това, че за някои от нас политиката е само възможност за личносттна самореализация и условие да те дават по телевизията, за държавите, които слагат в основата на всичко обществено-икономическия прогрес, нещата не са така

В рамките на две седмици пътувах от Бургас за София. Камионите с контейнери са рядко явление. Това значи, че реалния сектор в икономиката е рядко явление. Това значи, че България не произвежда.

Това е проблема. Ако този проблем е пряко следствие на олигархични структури, разчитащи не на пазарен успех, а на безмилостно ограбване на държавата, нека насочим усилията си към осветляване на тези структури и наложим законодателни промени, даващи възможности за изкореняване на безцеремонното съсипване на държавата от ограничена група хора.

Не може хората от протестите да се наричат лумпени. Те видимо не са такива. Не допускам да са платени протестиращи. Не желая да вярвам, че са представители на онези партии, пропиляли огромното доверие и надежди, които почти цялото общество възлагаше на тях в ранните години на нашия късен преход. Бих искал да са демократи и да не представят тяхните искания за всеобщи, за искания на цялото гражданско общество. Защото да искаш да свалиш едно правителство, това значи да имаш заявена открито и неоспоримо подкрепата на преобладаваща част от гражданското общество. Това значи да си влязъл в преговори с различните структури на гражданското общество в цялата страна, да си постигнал някакъв политически компромис и си упълномощен да изразиш представителна за гражданското общество позиция. В това число и оставка на правителството, евентуално разпускане на парламента и нови избори. Чак тогава организирай голям протест, поискай разрешение за това и покажи, че си реална и добре обществено представена сила с очетлива и приемлива за по-голямата част от обществото гражданска позиция. В този случай няма да е необходимо да протестираш цял месец, но ще е необходима дълга и трудна подготвителна работа с много хора и в цялата страна.

В заключение ще потвърдя убеждението си, че след февруарските протести в началото на тази година, България вече е друга. Убеден съм, че настоящите протести са лицето на тази друга България. Това ми дава оптимизъм.

Прочетена 2464 пъти Последно променена в Петък, 05 Юли 2013 13:49

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.
Copyright © 2021 Граждански форум. Всички права запазени.
Created by Optimall Solutions