ИЗБОРИТЕ, МИЗЕРИЯТА И СПРАВЕДЛИВОСТТА

Оценете
(1 глас)
Написана от  Публикувана в: България

Изборите наближават. След Великден българите трябва да изберат тези, които в следващите години ще решават вместо тях това, колко българи да са безработни, колко да живеят в условията на пълна мизерия, колко да получават по 65,000 лв. дневна надница и да разполагат с толкова много пари и привилегии, че да забравят и за родина, и за най-елементарни норми на морал. Да забравят за това, че България е единственото място на света, където всеки от нас се чувствува у дома си.

 

А в страната ни броди все по-натрапчивото усещане за несправедливост. Несправедливост, породена от незнайната по своя произход алчност. Алчност, обхванала до пълно обезумяване една прослойка от бивши и настоящи политици, тарикати или най-обикновени разбойници, за която прослойка, вещите, разкоша, проституцията, чалгата и простотията са смисъла на живота им и основна житейска ценност.

Погледнете и задръжте погледа и вниманието си върху начина, по който обясняват бедността на по-голямата част от народа ни.

С предишните управляващи, с глобалната криза или международното положение изобщо. И никога със собствената си управленческа некадърност, а алчността си и безумното желание да демонстрират материално благополучие, политически възможности и инфантилно желание да ги дават по телевизията. Пълен инфантилизъм, парвенющина или и двете заедно в отровна за обществото комбинация.

Помним ли още, че в училище, на класните работи, например по математика, едни решаваха трите задачи, други – двете, трети – една, а четвърти – нито една. Най-неприятното е, че мнозина от сега управляващите са от третата и четвъртата група.

Гледаш и не вярваш на търпението си.

Да се оправдаваш с това, че и при „тройната коалиция" е имало корупция, при условие, че като си се явявал на избори с пълен глас и непремерено самочувствие си обещавал да премахнеш корупцията и всички техни недостатъци и грехове, е меко казано несериозно. Както е несериозно, едно младо момче, за кратко време министър от падналото правителство на Борисов, да се оправдава за слабостите на управлението с това, че били неопитни. Като си неопитен, защо се захващаш с нещо, с което ще причиниш страдания и мизерия на един цял народ? Захвани се с нещо, с което ще причиниш страдания и мизерия на близките си. Но не и на народа си. Да обясняваш, че си посочил за кмет на Варна точно този човек, защото той бил най-малкото зло, две години след като си спечелил парламентартните избори, това не е оправдание. Това е тежък политически грях, защото не си имал кадри нито за управление на страната, нито за управление на общинско ниво.

Неподготвеността на правителството на Борисов беше очевидна. Една малка част от министрите работеха нещо, от което не разбираха. По-голямата част от тях, обаче, до края не разбраха какво работят. Става дума и за двата министъра на икономиката, за четиримата на здравеопазването и т.н. Унизително беше и това, че от много време насам имахме най-слабия министър на външните работи, най-слабия дипломат номер едно. Затова е очевидно още, че едно тяхно следващо участие в управлението на страната може да доведе икономическата система до колапс с необратими последици, които ще доведат страната до анархия и пълен обществен хаос.

Политическа партия ГЕРБ се нуждае от властова ваканция. Тази ваканция ще доведе до две ползи за страната ни:

Първата е, че поне за четири години ще се отървем от управленческа некомпетентност.

Втората е, че политическа партия ГЕРБ, ако е създадена като реална партия, ще намери за четири години подходящите за управление кадри и евентуално ще укрепи така нужното за страната ни „политическо дясно". Засега партия ГЕРБ не е дясна партия.

Изборите наближават. Наближава и времето за информиран избор на всеки от нас. Този избор, било ляв, било десен, било в посока политически център, какъвто и да било, трябва да е воден от национално отговорно решение. Не може да сме вечно бедни и да прощаваме на всеки, който ни е довел до това състояние. Време е безсмислицата „кредит на доверие" да се осмисли с корекцията „доверие на кредит" с ясно дефинирана лихва: не оправдаваш доверието – отиваш във властова ваканция поне за четири години. Докато се промениш и научиш.

Прочетена 2138 пъти Последно променена в Понеделник, 05 Август 2013 08:28

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.
Copyright © 2019 Граждански форум. Всички права запазени.
Created by Optimall Solutions