БЛАЖЕНСТВОТО НА ДУХОВНАТА БЕДНОСТ

Оценете
(1 глас)
Написана от  Публикувана в: България

„Блажени са бедните духом, защото тяхно е царството небесно."

Евангелски блаженства, /Мат. 5.3/

Ентусиазмът на част от политическите герои набира предизборна скорост. Говоренето им се превръща в самоцел. Безсмислието на това гворене – основен негов акцент.

Един от водещите политици на ГЕРБ самодоволно потрива ръце, защото е хванал „на тясно" и БСП, и Атака. Те са направили непоправим политически грях, говорейки по един или друг повод за „национализация". За този „гербер", да говориш за национализация, означава да говориш за връщане към мрачното минало на „комунизма" у нас или да ни свързваш със смразяващото настояще в Северна Корея. /Китай не се споменава/. За него „национализацията" има значение на политическо табу със средновековни измерение. Просто толкова са му икономико-политическите достижения на човека.

Тук не искам да напомням за практическото „одържевяване" на „Крайслер" и „Дженерал мотърс" преди няколко години в САЩ. Искам само да запитам въпросния политик, дали има представа за какво става дума, когато под формата на данъци се изземва част от дохода в полза на държавата. Изземва се по закон, безвъзмездно и принудително. Не в полза на нацията /„национализация"/, а в полза на държавата – „одържевяване". Социялно – етичния нюанс е очевиден.

Така че одържевяването като регулативна намеса на държавата в икономическата сфера с цел запазване икономическата функционалност на системата, нито е нещо нарицателно, нито е нещо вредно за обществото. С други думи казано „ одържевяването" е възможно регулативно средство, чрез което се проявява икономическата ангажираност на държавата и възпроизвежда нейната регулативна отговорност. Одържевяването или експроприацията са ужас за пазарно ориентираната икономика, само когато се превръщат в самоцел. Нещо, което вече го преживяхме преди близо седемдесет години като политическо поведение на едни предишни ентусиасти.

Проблемът е друг.

Проблемът е в това, че в сегашното предизборно политическо говорене икономическите послания имат предимно пропаганден характер. Почти никъде не може да чуете концепция, която да търси изход от икономическата криза в България чрез динамична обвръзка на икономиката и териториалните единици, между различните отрасли на икономиката. Концепция, която да изведе на преден план малкия и среден бизнес като основен генератор на трудова заетост, пазарно уплътняване на териториите и оптимално използуване на ресурсите, ориентирайки финансово - икономическото и социалното законодателство в полза на този бизнес.

Ако това го имаше, щяхме поне веднъж да чуем, че в новия програмен период след 2014 г., средствата по европейските фондове ще се усвояват по друг начин и главен бенефициент на тези средства ще бъдат малките и средни предприятия готови да функционират в дадени територии и да възпроизвеждат високо- технологични пазарни отношения и в тези територии. Че социалните ангажименти на такива предприятия ще бъдат съобразени с техните възможности и законът ще се съобразява с тези възможности. Че законът ще ограничава монополното поведение на големите до размер, стимулиращ конкурентното поведение на малките и средните предприятия. Че най-после ще се направи разлика по законов път между данъчни и социални ангажименти на производствени субекти, работещи, примерно, в София, Видин, Трън и с. Гинци. А разлика очевидно има.

Когато направим тази разлика, ще разберем, защо въпросната „национализация" не е чак толкова страшна. Защо публично-частното партньорство, при което държавата създава или изкупува част от активите в редица случаи би дало уникален шанс за запазване на производствена активност в много от „трудните" райони. Ще разберем също, че изземването на дохода под формата на данъци не е задължително да бъде еднакво към предприятия, работещи в райони, застрашени от обезлюдяване и защо ДДС и други данъчни облекчени за живеещи в такива райони не е теоретична и още по-малко практическа грешка.

Ако се върнем отново към блаженствата, безспорно надеждата, че бедните духом ще получат царството небесно, е сериозно основание за ентусиазъм за част от нашите политици. Вероятността, обаче, да получат отново държавното управление, е сериозно основание за политическа тревога.

Прочетена 1998 пъти Последно променена в Петък, 12 Април 2013 14:21

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.
Copyright © 2019 Граждански форум. Всички права запазени.
Created by Optimall Solutions