Виновникът Дянков

Оценете
(1 глас)
Написана от  Публикувана в: България

Вече окончателно има консенсус относно виновникът за провала на правителството на Борисов. Това е бившия вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков. Той е виновен за всичко: като започнем от икономиката и финсите и свършим с реформата в здравеопазването. Просто и ясно. Предназначено за всеки, който иска на всяка цена да чуе някакво обяснение за пълния провал. Обяснение, което най-общо звучи така: обещаното през 2009 година смазване на корупцията, на контрабандата, икономически възход и осигуряване на европейски доходи на населението чрез перфектна антикризисна програма не се изпълни поради погрешните действия на един единствен човек. Добавя се и световната криза. /Преди време вместо световната криза като параван за некадърност се използуваше световния империализъм/.

Само че, ако не ме лъже паметта, само до преди няколко месеца за господин Дянков се говореха единствено и само суперлативи от тогавашните министър-председател, министри и депутати от ГЕРБ, с директна препратка към финансовата стабилност на България. Суперлативи, споделяни от рейтинговите агенции, менторите от Брюксел и Европейската народна партия, както и от комисаря Кристалина Георгиева, лично.

За всяко правителство, както за всеки човек, се съди по резултатите, които постига. Помним ли още едно нещо, като лозунг, на което пишеше в общи линии следното: „ Когато има проблем способните намират решения, а некадърните оправдания". Сега сме точно в тази ситуация. Ситуация на ударно търсене на оправдания от некадърните. Безцеремонно, извън всички норми за морал и достоинство.

За да няма недоразумения, нека припомним следното:г-н Дянков беше поканен още преди изборите през 2009 г. като финансов консултант на готвещата се да спечели изборите и да управлява нова политическа сила с мобилизираща и очертаваща розови перспективи абревиатура – Граждани за европейско развитие на България, ангажираща ни и писмено, и звуково с един от основните символи на държавността. Господин Дянков дойде, по негови думи, с няколко папки, където, с помощта на колеги от Световната банка, беше очертал насоките за развитие на България в различните сфери: от икономическата до културната. Така твърдеше той.

Нямам основания да се съмнявам в това, защото през 2010 г. когато се обсъждаше бюджета за следващата година, започнаха конфликтите му с някои министри, по-конкретно с Цветанов, Найденов, Младенов и този/или тази, кой вече помни/ на здравеопазването, затова че не правят реформи. Тези конфликти продължиха доста дълго време и свършиха с това, че Дянков каза: аз ви отпускам толкова средства, колкото преценя като бюджет, а вие правете каквото искате.

Кой е виновен за това, за липсата на реформи. Дянков ли? Кризата ли? Или десетминутните заседания на министерския съвет?

Кой е виновен за това, че Дянков се ангажира с функции, които са приоритет на министерския съвет, а именно разходите по бюджета. Основната функция на министъра на финансите и същото ведомство по закон е отговорност за изпълнение на приходната част на бюджета и контрол по изпълнение на разходната, а не управление на тази страна на бюджета. Тогава, кой е виновен за това, че Дянков поема като свои функции, които са приоритет на министерския съвет? Дянков ли пак? Във всички случаи и категорично не.

Вината е на министър председателя.

Дали се е предоверил, дали е подценил проблема, това е друга работа. Но виновникът не е Дянков, поне за това.

Според мен, ако търсим вина, то тя е на друго място. В егоизма и желанието на всяка, ама на всяка цена да завърши мандата си като успешен министър. Една добра характеристика за една успешна бъдеща кариера. След като още през 2010 година той постави диагнозата на повечето от министрите в кабинета за съответствие между длъжностни възможности и необходими личностни качества, той установи по безспорен начин, че за него единствения шанс за успешно бъдеще е свързан със изземване на почти всички функции и предпазване на държавата от финансов срив. Затова попаднахме в логореята на безкрайните упражнения за вездесъщата финансова стабилност. Затова и трябва все пак да сме благодарни на Дянков. Все пак остана нещо от финанси, за да може тази държава да продължи да се надява на нещо по-добро.

Прочетена 1937 пъти Последно променена в Петък, 29 Март 2013 15:34

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.
Copyright © 2019 Граждански форум. Всички права запазени.
Created by Optimall Solutions