ПОСЛАНИЕТО НА ШИПКА

Оценете
(0 гласа)
Написана от  Публикувана в: България

И днес йощ Балканът, щом буря зафаща,

спомня тоз ден бурен, шуми и препраща

славата му дивна като някой ек

от урва на урва и от век на век!

Ив. Вазов, „Опълченците на Шипка“

 

Всъщност този „ден бурен“ не е един ден, а  включва дните от 21 до 26 август. Славата на битката е израз на небивалия героизъм на българските дружини, практически решили изхода на войната.

Въпросът, който често си задавам, обаче, е: как след слабата активност в Априлското въстание, след разгрома на ботевата чета, сякаш из пепелта се явява един друг българин, готов да покрие с „бели кости и кървав мъх“ връх Шипка, превръщайки го в мярка на своето национално величие.

Отговорите са много и различни. Най-убедителен за мен е този, свързан с наличието на критична маса от хора, повярвали в обща кауза и решени да я постигнат. Делото на възрожденците, делото на поборниците е част от технологично необходимото количество на политическа активност, която формира в крайна сметка необходимото количество единомишленици, готови за  съответното политическо действие. Тези политически единомишленици ще отвоюват свободата на Шипка, ще увлекат народа ни след себе си за обединението на България, в битките в сръбско-българската война, ще създадат строителите на нова България.

Сега, дни преди светлия празник, си мисля и вярвам, че скоро ще постигнем критичната маса от единомишленици, които с решителни политически действия ще изчистят държавата от крадците и ще я доближат до идеята на Апостола за „чиста и свята“ република.

Прочетена 3217 пъти Последно променена в Петък, 27 Февруари 2015 09:17

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.
Copyright © 2021 Граждански форум. Всички права запазени.
Created by Optimall Solutions