Новите измерения на социалната справедливост

Оценете
(0 гласа)
Написана от  Публикувана в: България

Във връзка с обявената от младежката организация на АБВ - Перник дискусия по повод Националния празник 3-ти март, считам, че посочената основна тема е интересна.

Проблемът за справедливостта е бил между главните мотивиращи за борба срещу чуждото владичество фактори. Проблемът за справедливостта, обаче и сега е основен, и то не само за българското общество. Той е световен проблем. Бързото развитие на технологиите води до концентрация на високотехнологичните производства в ограничен кръг държави в Европа, САЩ и някои страни в Азия. Създадения технологичен монопол нанася сериозни поражения и диспропорции в глобализирания пазар. От една страна има дискриминираща размяна, а от друга – дискриминиращо разделение на труда. Високотехнологичните държави, подкрепени от банките, влизат на световните пазари като монополни регулатори на търсенето и предлагането и превръщат редица държави в донори на суровини или в производители на ишлеме. От друга страна други държави с ниско технологичен реален сектор на икономиката се изтласкват в сферата на услугите. Глобалното усещане за икономическа несправедливост често се съпътства с чувство за безизходица било в национален, било в личен план.

Детехнологизирането на българското производство създава подобна  заплаха и за нас. Стига да погледнем откровено на младежката безработица, особено сред някои малцинствени групи. Има вече поколения от малцинствените групи, които на практика са без квалификация, без трудови навици, практически без перспектива за пазарно включване в обществения живот. По тази причина, за мнозина от тези хора престъплението е единствена алтернатива на физическото им оцеляване. За тях справедливостта не е свързана със законността.

Другият проблем е качеството на българското образование, мерено с критериите на съвременните технологии, на сегашните потребности на пазара на труда. Имаме много млади хора, наети за работа със сложност далеч по-ниска от тяхната квалификация. Не е малък  броя на завършили висше образование, които изобщо не могат да си намерят работа. Има оплакване от инвеститори, че няма достатъчно квалифицирана работна сила за определени дейности.

От тази гледна точка, една дискусия за справедливостта в сегашните условия в България, за перспективите, за стандартите и качеството на живот, безспорно би обогатила както разбирането за този чувствителен социален феномен, така и подходите за решаване на произтичащите от него проблеми.

Във всички случаи, обаче, проблемите до голяма степен се свеждат до справедливото разпределение на труда. Не само на продуктите на труда. Затова  модерната лява политика, модерната лява идея се фокусира именно върху такива държавни регулации на икономиката, които дават шанс на всички за участие в производството на блага. Говорим не толкова и единствено за държавна подкрепа чрез преразпределянето на обществените блага, посредством така наречените „социални помощи“ или други подобни, а за държавна подкрепа в разпределянето на труда чрез посланието „Труд за всички “, за „включване чрез труд“.

Смятам, че дискутирането на този проблем, ще бъде полезно преосмисляне на голямото дело на поборниците за национална свобода и мотивиращ фактор за изграждането на модерна България с високо технологични производства и достойно качество на живот за всички хора  във всички области на страната.

Прочетена 3076 пъти Последно променена в Сряда, 25 Февруари 2015 15:32

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.
Copyright © 2021 Граждански форум. Всички права запазени.
Created by Optimall Solutions