НЕ МОЖЕ, ЗАЩОТО НЯМА КАК

Оценете
(1 глас)
Написана от  Публикувана в: България

Предимството на това временно правителство е, че дойде навреме, защото ни отърва от паниката. Паниката, която да трансформира добилия взривоопасна концентрация управленчески хаос в обществен хаос с непредсказуеми последици за държавата. Другото предимство на временното правителство е, че ще си отиде навреме. Преди окончателно да извади държавата от актуалното време.

В хода на реалистичното мислене и преценки това правителство има шанс да се запомни със следното:

Във финансово-икономическата сфера само с намеренията си. Те, в интерес на истината, са добронамерени. Най-вече в частта им да се запази финансовата стабилност.

Това няма да е съвсем лесно, защото тази стабилност до голяма степен се крепи на средствата, идващи в страната по линия на оперативните програми. Тези средства досега бяха обект на специален „контрол" от монополизиралите тяхното усвояване икономически и политически субекти. Сега те ще са обект на специални посегателства и от други субекти. Конфликтът между „старите" и „новите" може да повдигне не до там плътната корупционна завеса и тези средства да бъдат спрени от Брюксел. На корупционно свикналите икономически субекти може да изиграе лоша шега и надигналото се обществено недоволство и нетърпимост.

Как точно временното правителство ще озапти корупционните апетити, за да опази финансовата стабилност е въпрос, чийто положителен за обществото отговор засега се крепи само на изразените добри намерения.

Другото добро намерение, с което правителството може да се запомни е организирането на честни избори.

Това също няма да е много лесно. Защото в управлението досега имаше хора, за които властта е нещо, което служи единствено и само за лична употреба. За луксозен живот, който тези хора по никакъв друг начин не могат да имат. С такива хора честна „игра" трудно се организира.

Другите обещания, като тези за социална ориентация на пазарната икономика, са просто абсурдни. Първо, защото нашата икономика не е „пазарна" в действителния смисъл на думата, за да може да бъде ориентирана социално за два месеца. Нашата икономика е икономика на диктаторски монополи, свързани с властта /със всяка власт/ и може да възпроизвежда само масова бедност, изключително богатство за ограничен кръг субекти и никакъв икономически и социален прогрес и справедливост. Вземете например търговете за обществени поръчки – те не са ориентирани към масовия малък и среден бизнес, от една страна и не се разпределят на случаен принцип, при условие че допуснатите кандидати са с реални възможности да ги изпълнят качествено, отговорно и в срок. Обществените поръчки са целеви. Както искате тълкувайте това, но е немислимо временното правителство със статута си и времето, с което разполага, да създаде качествено различна пазарна ситуация.

А що се отнася до еврофондовете и тяхното усвояване, то тук нещата са обърнати с главата надолу. Както по-начина, по който се насочват средствата, така и по начина, по който се изготвят и одобряват проектите. За масовите хора, усвояването на евросредства се възприема като благодеяние на управляващите, а не като поемане на отговорност с огромен обществен и икономически заряд, както по отношение на нашата страна, така и по отношение на ЕС. Това стана очевидно още с осветляването на „калинката" от министерството на земеделието.

Затова е добре още веднъж да се обърнем към голямото послание на протестите от февруари. „Така повече не може! Не искаме да живеем в бедност и унижаваща обществена несправедливост". Това е голямото на протестите и в това е тяхната сила.

Новите избори трябва да намерят политиците, които да изпълнят с актуално съдържание това послание и да очертаят безалтернативно пътя на икономическия реализъм.

Това временното правителство не може да го направи, защото няма как.

Прочетена 1931 пъти Последно променена в Петък, 15 Март 2013 14:50

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.
Copyright © 2019 Граждански форум. Всички права запазени.
Created by Optimall Solutions