Представяне на нов държавен модел с двукамарен парламент

Оценете
(1 глас)
Написана от  Ангел Д. Баръмов Публикувана в: България
КУПОЛ НА ЦЕНТРАЛНАТА ВЛАСТ КУПОЛ НА ЦЕНТРАЛНАТА ВЛАСТ

Във функционирането на настоящата система на държавна власт в България се открояват и се обсъждат два основни проблема:
* Първият е създаването на някои закони със съществени недостатъци, което води до възможности за груби грешки при изпълнението им.
* Вторият проблем е наличието на неефективност в работата на правоприлагащите органи, което затруднява санкционирането на правонарушенията.

Съществуването на тези проблеми е обусловено в голяма степен от липсата на специален изборен орган, който да осъществява контрол върху качеството на законодателния процес и върху дейността на правоприлагащите органи. Този орган в развитите западни демокрации е горната камара на парламента – Сенатът. Той одобрява законите, предлагани от долната камара и избира висшата администрация на съдебната система.

От картата на разпространението на двата вида парламенти по света се вижда, че с двукамарни парламенти са всички държави в Западна Европа плюс Полша, Чехия, Словения и Румъния ( с изключение на Дания и Португалия), всички членове на Британската Общност, САЩ, Русия, Беларус, всички азиатски членове на бившия Съветски Съюз, Япония, Мексико и мнозинството южноамерикански страни, включително Бразилия и Аржентина.

Необходимо условие за създаване на горна камара на парламента е наличието в страната на високообразовани и опитни политици и магистрати, които да се ползват с авторитет сред народа, за да могат да изпълняват отговорната си контролна функция. Това условие не е било налице след Освобождението и затова е бил възприет еднокамарен парламент с наложен отвън владетел. Сега обаче, след трудния преход за завръщане към пазарното стопанство и демократичния правов ред, в страната има много квалифицирани и опитни хора с високи морални качества, които биха могли да бъдат достойни сенатори.

Тъй като Сенатът ще следи и за противоречия на проектозаконите с Конституцията и ще подпомага в значителна степен Конституционния Съд, гражданите трябва да имат право да сезират Конституционния Съд, когато са нарушени техни конституционни права. За сравнение, в Конституционния Съд на Германия, за 55 години - от 7 септември 1953 година до 31 декември 2008 година са заведени 175 880 дела, от които 169 592 или 96,4% са за нарушени конституционни права на граждани. От гражданските дела са решени 167 049 или 98,5% , като уважените искови молби са 4 094.

В момента в България, президентската институция със своите силно ограничени правомощия, донякъде съвместява и функцията на Сенат, но винаги има възможност за противопоставяне между институциите и за нарушаване на единството на държавната власт. С цел да се подобри държавното управление, се изказват предложения за делегиране на по-голяма реална власт на държавния глава и дори за създаване на президентска република.
Въпреки, че президентската република създава единна и стабилна държавна власт, тя намалява контролната роля на колективния изборен орган – парламента и създава предпоставки за авторитарни действия на държавния глава. Мнозинството южноамерикански държави са с тази форма на държавно управление и там не са редки случаите на нарушения на парламентарната демокрация. В Европа и Северна Америка, президентски републики са най-големите военни сили – САЩ, Русия, Франция, за да могат те да предприемат решителни и бързи действия в моменти на международни кризи.

За България ще бъде най-подходящо да се съчетаят предимствата на двукамарната парламентарна република и на президентската република, както това е направено в Чехия. Там държавният глава се избира от двете камари на парламента и му е дадено право да предлага за одобрение и да отзовава правителството и висшата администрация на съдебната система. Чрез използваната преференциално-пропорционална система за избор на депутати се постига пропорционално разпределение на мандатите и пренареждане на партийните листи в рамките на многомандатните избирателни райони, без обаче за всеки избирателен участък да има определен само един съответен депутат. Абсолютната мажоритарна система, използвана за избор на сенатори, дава пряка връзка между сенатора и избирателния район, но липсва възможността за преференциален избор измежду няколко кандидати на една политическа сила.

Предлаганият държавен модел, наречен „Купол на централната власт", е усъвършенстван вариант на чешкия модел. При избирането на долната камара – Народното Събрание, с едномандатни избирателни участъци и преференциално-пропорционална система се постига пропорционално представяне на политическите сили в национален мащаб и пряка отговорност на всеки депутат пред избирателите. Във всеки избирателен район за горната камара – Сената, чрез преференциално-мажоритарна система се съвместява мажоритарното състезание между политическите сили и вътрешнопартийният избор, като се дава възможност на всички симпатизанти на дадена политическа сила да определят нейния претендент за сенатор. За осъществяване на ефективен контрол върху дейността на народните избраници, се предвижда възможност за извънреден избор на депутат или сенатор веднъж годишно, след писмено изразено желание на не по-малко от десет процента от избирателите в избирателния участък или район.

Прочетена 2044 пъти Последно променена в Сряда, 29 Май 2013 10:52

2 коментара

 • б брайков б брайков
  Връзка на коментара Петък, 08 Март 2013 10:07

  големият проблем на нашата конституция е в това,че липсва т.н.субординация на държавната власт,което води до размиване на отговорността.Горното предложение ,до голяма степен отстранява този дефект.
  Конституцията на прехода,добра или лоша,изпълни ролята си,а и времето за което беше създадена си отиде.
  Трябва нов обществен договор.Срещу това са основно силите на прехода.Само така можем да си обясним,как така един толкова важен въпрос е с главен медиен говорител Я.Я.Радвам се,че се появяват значително по-сериозни гласове,което означава,че обществото е узряло за промяната.

 • д-р Иван Владимиров д-р Иван Владимиров
  Връзка на коментара Четвъртък, 07 Март 2013 14:49

  Идеята е интересна и приложима.
  Би могло да се посочат по-детайлно как да се стимулира мажоритарната нагласа при преференциалното гласуване в райони и участъци.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.
Copyright © 2019 Граждански форум. Всички права запазени.
Created by Optimall Solutions