ГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТ И/ИЛИ СМЯНА НА СИСТЕМАТА

Оценете
(1 глас)
Написана от  Публикувана в: България

На „Орлов мост" в София явно му е писано да стане символ на младата българска демокрация. През 1990 година стотици хиляди, именно от тук поискаха и направиха необратим започналия демократичен процес. Днес няколко хиляди недоволни пак са тук и в исканията си вече стигат до смяна на системата. Е, не на демокрацията, надявам се, но на демократичният елит – със сиурност.

Всичи сериозни анализатори са на мнение, че сметките за ток бяха капката, която преля чашата на българското търпение. Истината е, че недоволството зрееше, бавно и полека от политиката на рестрикции. Четири години цените растат, страната се гърчи в примката на кризата, заплатите и пенсиите са замразени, безработицата се е увеличила двойно, здравеопазването и образованието буквално се скапват с всеки изминал ден, децата ни виждат изход единствено в терминал 2. Може да се каже още много..., но ако можем да обобщим – това е неизбежният резултат от така прехвалената икономическа политика. Тази политика ликвидира 100 000 малки и средни фирми, сви индустриалното производство и гражданското строителство до африкански стандарти и накара всеки, който иска да прави бизнес да се поклони на правилното гише. Само за един тесен кръг от наши хора това не важи. Те смучат държавния бюджет така, както не са смукали от майчината си гръд, преяждат с писти и дюни, както студент яде дюнер и си поръчват „калинки" срещнати по кръстовища и стадиони. Това за светлата част, за т.нар. сива,черна или кървава икономика поета го е казал преди време по–ясно: „разровиш ли го ще мирише, и ще горчи като отрова...".

Сега имаме оставка на правителството, но онова за което писах по-горе остава. Задачата е него да махнем, да го променим. Това би значело „смяна на системата", народа от тази, гореописаната, система плаче. Вместо това се опитват да го пързалят в друга посока. Някой иска революция, иска всичко да се промени, за да може всичко да си остане както преди. Моля да ме извините за плагиатството, но това вече ни се случи, нали?

Нова политика е нужна. Не политика продиктувана от вън /ей,хора, това за среднощното посещение в посолството на щатите, не искам да е вярно, защото ако е.../ нужна е политика предложена от българи за българи. Нужен е ясен ангажимент не на един човек, а на легитимни политически сили. И тук трябва нещо да чуят въпросните сили. Със стари к.... нов барда.........стоп! Пак ще кажат, че не са разбрали, затова ще го река ясно – хора, които наричаме знакови за прехода не бива да се бъркат повече в този процес, ако искате да си вярваме,де.

Това е начина „Орлов мост" и политическите сили да заговорят на един език, на български, за благото на народа български. Трябва да си отидат някои хора, за да отворят пътя на нова политика, за нова България.

Прочетена 2025 пъти Последно променена в Четвъртък, 14 Март 2013 11:15

Последните от Борислав Брайков

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.
Copyright © 2019 Граждански форум. Всички права запазени.
Created by Optimall Solutions