ЗА МОНОПОЛИТЕ И КРАЯТ НА ПРЕХОДА

Оценете
(2 гласа)
Написана от  Публикувана в: Бизнес

За всички, които се съмняват, че със сегашните протести се слага край на прехода и началото на ново социално - икономическо статукво на България, ще кажа, че вече нямат основания за съмнения. Протестите издигат послания не за политическа промяна и политическа пренастройка на обществото и държавата. Посланията са за адекватна на политическата демократична система икономическа демокрация, основана на реална и стимулираща икономическото развитие пазарна конкуренция.

Има два типа монополи.

Първият тип са така наречените „естествени" монополи, които възникват на базата на конкуренцията в нормални пазарни условия. Те биват: монополи на растежа, на уголемяването в границите на съществуващите технологични и пазарни условия и монополи на развитието, имащи монополно положение вследствие на внедряване на нови технологии и заемането на специално положение на пазара по тази причина. Монополите на развитието обикновено са причината за естественото загиване на другите монополи, тези на растежа, защото правят продукцията им морално остаряла. Тези монополи, както и другите икономически субекти са както продукт, така и фактор за демокрацията на пазара, даваща равни възможности за доказване на пазарната адекватност на тези субекти

Вторият тип монополи са монополите на икономическата диктатура. Те възникват при наличието на държава и липсата на държавност, която да осмисля демократичната държава чрез постигане на общи за хората цели. У нас това стана след промените на 10 ноември, когато започнатите промени останаха недовършени, защото не достигнаха необходимите промени в сферата на икономиката. С други думи демокрацията у нас не успя да се установи в най-важния сектор – икономиката. Не успя да се утвърди като демокрация на материално обезпечените хора, като демокрация на средната класа, на малкия и среден бизнес. Установилите се монополи в българската икономика нямат пазарна логика, не възпроизвевждат пазарно съревнование на основата на общите за обществото цели – по-висока производителност и по-висок стандарт на живот за цялото общество. Това са монополите, израснали в годините на рекета и силовите структури, които структури в началото въпреки държавата, а впоследствие чрез държавата безцеремонно, но със законови или законосъобразни средства режисираха в изгода на отделни личности приватизацията на производствените активи и превърнаха тези активи в средство за лична изява на отделни лица. Тези монополи нямат нищо общо с пазарната икономика. Те са антисоциален мутант от кръстоска между безплодна политическа демокрация и силно отровна и продуктивна икономическа диктатура. Тези мутанти раждат само масова бедност и безумен разкош за малцина, за които бизнесът не е стопанска дейност, а форма на грабеж, а пазарът - форма на легализиране на криминални доходи. Всичко с благословията на евтино продаващи се политици.

Затова сегашната борба срещу монополите всъщност е борба срещу отделни личности. Загубят ли монополното си положение тези личности изчезват не само от стопанския, но и от обществения живот. Протестите сега са борба не е толкова за промяна, а повече за спазване на правилата на свободната пазарна конкуренция. Тази борба и тези протести ще срещнат яростна явна или скрита съпротива. Въпреки това, те ще успеят ако се запазят като протести срещу сегашното икономическо и подчиненото му политическо статукво на България. И ако не престават докато промяната към пълна демокрация стане необратима.

Навремето един преподавател по социология ни обясни просто и ясно защо някога в първобитно-общинното общество племенния съвет винаги е взимал решения в полза на цялото племе. Защото е заседавал заобиколен от племето, членовете на което са били въоръжени. Непреставащите протести са обкръжението, което трябва да принуди политиците да вземат най – после последното решение – демокрация в сферата на икономиката.

Прочетена 2138 пъти Последно променена в Четвъртък, 14 Март 2013 11:55

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.
Copyright © 2019 Граждански форум. Всички права запазени.
Created by Optimall Solutions